Якщо Ви любитель ароматної свіжозмеленої кави, і вперше замислилися про покупку для дому кавомолки або обираєте модель на подарунок, а можливо, просто вирішили оновити застарілу модель, але розгубилися серед величезної кількості різноманітних моделей - ми допоможемо вам з вибором.

Типи кавомолок для дому

Для початку необхідно визначиться який тип кавомолки підійде найбільше, оскільки існує кілька варіантів:

  • Ножові чи роторні. Максимально прості у використанні. Усередині встановлений пусковий мотор, у відсіку для зерна - плоский, найчастіше дволопатевий ніж. Запускається за допомогою натискання кнопки на корпусі, таймер зазвичай не передбачено. Для кращого та рівномірного помолу рекомендується періодично струшувати прилад або помішувати засипані зерна. Кавові зерна та готова перемелена кава знаходяться в одному відсіку. Такі моделі кавомолок популярні і для перемелювання спецій. За своїми властивостями отриманий продукт підійде для заварювання в турках та ріжкових кофемашинах.
  • Жорнові. Можна назвати їх навіть "професійними", оскільки часто використовуються у закладах з приготування та продажу кави, а не лише у побутових умовах. Як зрозуміло з назви - переробка кави виконується у процесі обертання жорнів. Обов'язково мають можливість регулювати рівень помолу та мають окремі ємності для зерен та меленої кави. Отримана в результаті такої обробки кава має широкий смаковий спектр, і її можна використовувати в ріжкових кавоварках, турках, пуроверах та інших пристроях.
  • Псевдожорнові. Перехідна ланка між жорновими та ножовими кавомолками. У цих моделях теж використовуються жорна, але відмінність у тому структурі - зубці на дисках не перемелюють зерно, а “відкушують” від нього шматочки, що природно позначається як якості помелу і смакових значень продукту.
  • Ручні. Приводяться в дію шляхом обертання ручки, розташованої на кришці, за годинниковою стрілкою. Усередині кавомолки встановлено жорновий механізм. Зазвичай немає можливості контролювати розмір помелу, та й використовуються частіше як сувенірні подарунки. Переробляти в них спеції, а також крупи також можна.

Як вибрати кавомолку правильно?

Щоб вибір було зробити простіше - визначтеся, як саме і в якому пристрої ви готуватимете каву, і виходячи з перерахованої вище інформації, зупиніться на типі пристрою. А як правильно вибрати кавомолку – потрібно визначиться з рештою характеристик:

  • Об'єм контейнера для меленої кави. На 1 порцію потрібно від 5 до 9 г кави. Якщо любите міцніше, то це вже друга доза. Разом у середньому сім'ю з 2-3 людина оптимальним буде обсяг 50 грам;
  • Потужність. Незважаючи на те, що на ринку є варіанти від 80 до 250 Вт, рекомендуємо зупинитись на характеристиці в районі 140-160 Вт. Більше потужність частіше буває у роторних моделей і впливає на швидкість обертів ножів, через що кава "спікається" і виходить гіркий смак;
  • Матеріал корпуса. Вибираючи моделі з пластиковим корпусом, звертайте увагу на якість, вона має бути високою. Зерна, обертаючись усередині з високою швидкістю, б'ються об стінки контейнера і передаються вібрації на корпус, що може викликати тріщини. Нержавіюча сталь або метал більш стійкі до пошкоджень.

Вибираючи кавомолку для дому, ви можете вивчити рекомендації знайомих або відгуки про обрану модель в інтернеті, проконсультуватися з продавцями в магазині.

На що варто звернути увагу під час вибору кавомолки?

Крім основних характеристик, на які варто звернути увагу під час вибору кавомолки, є і додаткові функції, їх теж потрібно врахувати перед тим, як вибрати кавомолку для дому.

  • Можливість регулювання помелу. Що дозволить отримати каву, яка підійде для використання у кількох апаратах.
  • Безпека. Зверніть увагу на блокування роботи приладу, якщо не надіта кришка. І на те, наскільки надійно кришка кріпиться основою.
  • Захист від перегріву. Запобігатиме “перегріву” зерен та погіршенню їх смакових якостей.
  • Регулювання обсягу. Коли не обов'язково заповнювати контейнер повністю.
  • Відсік для зберігання шнура. Зручне та корисне доповнення, заощаджує місце для зберігання.
  • Функція Турбо. У ріжкових кавомолках дозволяє більш ретельно та рівномірно перемелювати каву.
  • Функція Темпер. Можливість формувати “пігулки” з перемеленої кави для фільтру кавоварки.

Визначте, які функції вам дійсно будуть потрібні, щоб не переплачувати за те, що не стане в нагоді для використання в майбутньому.

Який помел краще для кавоварки?

На смак кави впливає не тільки помел, а й швидкість, з якої зерна були перероблені. Занадто швидкий процес помелу в результаті видасть каву з кислим смаком, а занадто довгий - з гірчинкою, що сильно домінує. На швидкість помелу впливає тип кавомолки та її особливості.

Для кожного типу кавоварки підійде певний варіант помелу кави. Насамперед рекомендуємо подрібнювати каву безпосередньо перед приготуванням, щоб краще розкрити смак та аромат. По-друге - для різних типів напою потрібен свій варіант розміру перемелених зерен.

Оскільки самостійно подрібнені зерна для кофемашин підходять тільки для ріжкових, то для них оптимальний варіант помелу – середній, він еспресо. Дрібніший надасть смаку гіркоту. Для заварювання напою достатньо 25 секунд. Визначити якість можна вже за видом струменя, що витікає з фільтра в чашку - у правильного напою колір буде насичений коричневий, а одноманітна текстура, з легкою пінкаю.

Переваги кавомолок бренду Zelmer

У нашому інтернет-магазині ви можете ознайомитись з модельним рядом кавомолок Zelmer. Бренд випускає роторні електричні кавомолки.

Основні переваги:

  • Корпус із якісного пластику або нержавіючої сталі;
  • Контейнер для зерен на 50 г;
  • Прозора кришка, щоб було зручніше оцінити якість помелу;
  • Захист від увімкнення без кришки;
  • Потужність 150 Вт;
  • Низька вартість;
  • Гарантія 24 місяці.

Тепер, вивчивши наші рекомендації, ви знаєте, як правильно вибрати електричну кавомолку для дому, щоб вона ідеально вам підійшла.