Мясорубка незамінний побутовий прилад на будь-якій кухні. Найчастіше її використовують звичайно ж для подрібнення м'яса, але іноді застосовують і в більш широкому спектрі. Наприклад, сучасні м'ясорубки мають додаткові насадки для шаткування овочів і фруктів і навіть для вичавлювання соку.
Які види м'ясорубок бувають?
І перед тим, як почати вибирати м'ясорубку, рекомендуємо ознайомиться докладніше з їх технічними характеристиками і особливостями.
На зараз м'ясорубки поділяються на два основних типи:
- Механічні;
- Електричні.
З визначення вже зрозуміло, що механічні моделі приводяться в дію за допомогою впливу на них. Тобто для використання такої м'ясорубки необхідно прикласти деякі фізичні зусилля. Спосіб управління - ручний. Такі м'ясорубки відносяться до так званої "старої гвардії", часто виготовлені з важких металів, що не додає їм зручності у використанні. Перед використанням м'ясорубки такого типу необхідно надійно фіксувати до нерухомої поверхні за допомогою спеціального зажиму. В дію механізм м'ясорубки наводиться за допомогою обертань ручки, яка кріпиться до спіралеподібні валу.
Електром'ясорубки приводяться в дію простим натисканням кнопки на корпусі, але для живлення роботи мотору необхідний доступ до електромережі. Звичайної розетки з напругою в 220 В буде достатньо. Мотор знаходиться всередині корпусу м'ясорубки, і надійно захищений від попадання в нього шматочків продуктів або рідини. Встановити електричну м'ясорубку можна на будь-яку горизонтальну поверхню. Гумові ніжки надійно фіксують прилад на поверхні.
Особливості конструкції і типи
Більшість сучасних електричних м'ясорубок мають типову конструкцію, і відрізняються тільки за типажами. Розглянемо спочатку конструкцію. Вона включає:
- Корпус. Може бути виготовлений із пластику, металу або нержавіючої сталі.
- Електромеханізм (двигун), який запускає в дію м'ясорубку, розташований всередині корпусу.
- Кнопки управління.
- Лоток для закладання продуктів. Найчастіше виконаний з пластика або нержавіючої сталі.
- Шнек для забору і подачі шматочків продуктів під ніж.
- Ніж.
- Решітка, через яку подрібнений продукт надходить назовні.
- Шнур живлення.
Найчастіше це стандартна конструкція, яка може дещо змінюватись від особливостей тієї чи іншої моделі м'ясорубки. Якщо дивитися на поділ м'ясорубок за типами, то бувають:
- Промислові. Використовуються на виробництві продуктів харчування або в закладах громадського харчування. Мають високу потужність і продуктивністю. Зазвичай не мають додаткових функцій.
- Побутові. Як уже зрозуміло, використовуються в побуті, мають середню або низьку потужність. Іноді в комплектацію включені додаткові функції і насадки.
На те, як працює прилад, тобто на його тип або потужність, необхідно звернути увагу при виборі в першу чергу, обов'язково враховуйте навантаження, яку плануєте створии йому при експлуатації, так як цей критерій впливає на довгостроковість роботи електродвигуна і інших деталей.
Яка продуктивність і потужність повинна бути у м'ясорубки?
Електром'ясорубки мають кілька типів продуктивності, які вказують на їх призначення, тобто для яких типів продуктів краще використовувати дану модель. Для зручності класифікація використовує маркування в вигляді літер.
А - найвищий клас. Призначені для подрібнення м'яса всіх сортів для приготування фаршу. Можуть використовуватися в кафе і ресторанах, їдальнях.
В - сюди відносяться м'ясорубки середньої продуктивності. Це моделі, які виробляють для використання в побуті. Часто комплектуються додатковими ножами, решітками (ситами), насадками для шинкування, для виробництва ковбас або печива.
С- м'ясорубки з максимально простий комплектацією, без додаткових функцій, і насадок. Виключно для побутового застосування.
Але вибираючи м'ясорубку необхідно звертати увагу не тільки на продуктивність, але і на потужність вироби, оскільки цей фактор також впливає на зручність експлуатації, швидкість переробки і види продуктів, з якими прилад може впорається.
- Малопотужні м'ясорубки - споживають до 0,8 кВт, можуть якісно переробити м'ясо без жил, рибу, овочі. Для збільшення швидкості продуктивності продукти краще нарізати дрібними шматочками. Зазвичай не мають додаткової комплектації і відносяться до сегменту недорогих.
- З потужністю до 1,4 кВт. Підходять для роботи з усіма типами м'яса, фарш виходить однорідний, без грудок. Мають середню вартість.
- Потужність вище 1,5 кВт. Переробка м'яса відбувається швидше, ніж у моделей з меншою потужність Але при цьому значно підвищується витрата електроенергії. Найбільш часто моделі з такими характеристиками використовуються в невеликих промислових масштабах.
Якою по функціональності повинна бути ідеальна м'ясорубка?
Функціонал сучасних м'ясорубок настільки різноманітний, що деякі моделі можна сміливо назвати кухонними комбайнами. Звичайно основним функціоналом м'ясорубки є переробка м'яса, але додаткові насадки значно розширюють діапазон використання. Отже, які додаткові насадки можуть бути у електром'ясорубки.
Насадка для ковбас. Спеціальна насадка у формі трубки, за допомогою якої формуються ковбаси і ковбаски.
Насадка для печива. Щоб отримати гарної форми печиво використовуйте цю насадку, а замість фаршу завантажте в м'ясорубку пісочне тісто.
Насадка кеббе. Для приготування м'ясного тіста, з якого можна приготувати наприклад м'ясні зрази.
Шинкування овочів і фруктів. Спеціальна насадка зі змінними барабанами для нарізки овочів і фруктів допоможе значно прискорити процес приготування великої кількості заготовок для салатів, наприклад для консервації. Краще підходить для використання сирих продуктів, але можна застосовувати і з вареними. Зазвичай в комплекті знаходиться кілька барабанів з різними варіаціями подрібнення продукту.
Соковитискач. Буває 2 видів. Проста соковижималка, яка використовується частіше для фруктів і овочів з м'якою структурою і Шнековая. Яка може одночасно добувати сік з твердих і м'яких сортів овочів, фруктів і ягід.
Насадка для цитрусових. Призначена для отримання соку виключно з цитрусових.
Млинок для кави. Насадка, яку можна використовувати в якості кавомолки.
Насадка для приготування локшини. Завантаживши в лоток тісто, на виході за допомогою насадки отримуємо локшину.
Перед придбанням м'ясорубки рекомендуємо визначиться, які додаткові функції ви б хотіли отримати, і виходячи з потреб аналізувати надані на ринку моделі, вибираючи відповідне пристрій. Багатофункціональні моделі не тільки економлять бюджет, дозволяючи не купувати декілька приладів (терка, м’ясорубка, сокочавилка), а й простір на кухні.
Який фірми краще вибрати м'ясорубку?
Побутова техніка для дому, праска, холодильник або м'ясорубка повинна бути якісною і зручною у використанні. Якщо складно визначитися з вибором електром'ясорубки, враховуючи більше кількість брендів рекомендуємо ретельно вивчити не тільки всі характеристики моделі, що сподобалася, але й відгуки про бренд. Рекомендуємо вам звернути увагу на польський бренд побутової техніки Zelmer, який виробляє техніку вже більше 60-ти років. М'ясорубки даного бренду відрізняються не тільки якістю і зручністю використання, а й прийнятними цінами. Відгуки споживачів про бренд виключно позитивні.
Огляд моделей м'ясорубок Zelmer
На сайті брендового інтернет-магазину Zelmer представлений широкий асортимент електричних м'ясорубок. До покупки доступні 3 оновлені серії, які виробляються з 2019 року, з різними технічними і функціональними характеристиками. Серії можуть відрізнятися між собою не тільки технічними характеристиками, але і зовнішнім виглядом.
серія 10. Представлена моделью ZMM1010B. Основні характеристики серії:
- мощность 1000 Вт;
- продуктивність 1,3 кг продукту за хвилину;
- односторонній ніж;
- в комплекті 2 решітки,
- ніж,
- штовхач,
- насадка для ковбас.
З відмінностей від всіх нових серій можна відзначити наявність функції Реверс.
серія 28. Представлена моделями ZMM 2851B, ZMM 2853B, ZMM 2854B. Основні характеристики серії:
- потужність 1300 Вт;
- продуктивність 1,5 кг продукту за хвилину;
- двосторонній ніж;
- в комплекті 2 решітки,
- ніж,
- штовхач.
Деякі моделі можуть комплектуватися насадкою для ковбас або насадкою шинковкой.
серія 40. Представлена моделями ZMM4045B, ZMM4048B, ZMM4050В, ZMM4055B, ZMM4080B. Основні характеристики серії:
- потужність 1900 Вт;
- продуктивність від 1,7 до 2,5 кг продукту за хвилину;
- двосторонній ніж;
- в комплекті 2 решітки,
- ніж,
- штовхач.
Деякі моделі можуть комплектуватися насадкою для ковбас, насадкою-шинковкой (на 3 або 4 терки), шнекової або звичайною соковижималкою.
Електричні м'ясорубки Зелмер 28 і 40 серій є "трансформерами" - при необхідності, якщо ви придбали модель у мінімальній комплектації, завжди можна докупити аксесуари, щоб удосконалити функціональність приладу. Всі аксесуари. представлені на нашому сайті є оригінальними.