Все частіше на полицях магазинів можна зустріти такий прилад, як парова система. Що це, в чому його відмінність від звичайних прасок, а також які переваги має даний апарат – розглянемо у нашому огляді.

Що таке парова система?

Отже, парова система (парогенератор) – це пристрій, який включає праску зі станцією вироблення пари (бойлером), він служить і підставкою для праски. У більш функціональних варіантах у комплект входить прасувальна дошка – це вже прасувальні системи.

Звичайно, як і у будь-якого приладу, у парової системи є ряд переваг, так і деякі незручності. Щоб було простіше визначитися з вибором, розглянемо все докладніше.

Переваги:

  1. Висока продуктивність прасування, через наявність потужного парового удару.
  2. Містка (об'ємна) посудина для води, в процесі прасування немає необхідності додавати воду, як би ви використовували звичайну праску.
  3. Можливість працювати з усіма типами тканин, навіть максимально щільними.
  4. Відмінна якість вертикального відпарювання.
  5. Невелика вага праски, тому що решта механізму і відсіку для води знаходяться окремо.

Незручності:

  1. Для зберігання необхідно більше простору, ніж для звичайної праски.
  2. Немає бездротових (акумуляторних) моделей.
  3. Потрібний доступ до електромережі.
  4. Гучний звук при роботі, на відміну від звичайних прасок, у процесі підігріву води та подачі пари.
  5. Необхідно купувати аксесуари та комплектуючі (резервуар для води, спеціальну очищену воду тощо).

Навіщо потрібна парова система?

З її допомогою можна розгладити найскладніші складки на щільних тканинах. Суха пара не залишає слідів на одязі. Завдяки високій потужності подачі пари та наявність вертикального відпарювання, на прасування однієї речі витрачається менше часу, ніж при використанні звичайної праски.

Обробляючи речі гарячою парою, ви також проводите додаткову дезінфекцію, усуваючи всі віруси та бактерії.

Найчастіше використовують пристрій у промисловому виробництві, але все більше покупок відбувається і для дому, особливо якщо в сім'ї є маленька дитина. У нашій дійсності додаткова профілактика наявності шкідливих бактерій на одязі, також економія часу на домашні відносини - незаперечний плюс у бік придбання парової системи.

 

Чим відрізняється праска від парової системи?

Безперечно, праска відрізняється від парової системи, але це абсолютно не означає, що праски відійшли в минуле і їх повністю замінять парогенератори.

Праска менш габаритна, тому що не має великого резервуару для води, при цьому деякі моделі ТМ Zelmer за потужністю не поступаються парогенераторам, маючи подачу пари 65 грамів за хвилину і паровий удар потужністю 250 грамів за хвилину. Тому парові системи ефективніші.

Праска зручніше взяти в дорогу, вона компактніша. Парова система найбільше підходить для стаціонарного використання.

Деякі моделі, на відміну від парових систем, не мають функції подачі пари, у той час як другі відмінно поєднують у собі сухе і вологе прасування.

Потужність подачі пари

Одна з найважливіших характеристик. Адже, чим сильніша потужність подачі, тим швидше і якісніше будуть усунені всі складки на одязі та використовуватимуться для максимально щільних тканин. Також звертайте на варіант подачі пари – він може бути постійним або імпульсним у вигляді одиночних парових ударів. Але не варто забувати, що чим вища потужність, тим швидше використовується вода з резервуару.

Потужність подачі пари розділена на три діапазони:

  1. Низька. Подача пари від 25 до 60 г/хв. Підходить для прасування всіх типів тканин, найчастіше зустрічається в дорожніх (малогабаритних) прасках або вертикальних відпарювачах.
  2. Середня. Подача пари від 60 до 100 г/хв. Більш якісно розгладить одяг із щільної тканини, розрахований на великі обсяги прасування за один раз.
  3. Висока. Подача пари від 100 г/хв. Найбільше підходить для використання прасування великих обсягів білизни, наприклад ательє з пошиття, дитячі садки і т.д. Можна сказати, що це професійна техніка. Для домашнього використання найкращим є параметр потужності подачі пари від 120 до 150 грамів на хвилину.

В офіційному інтернет-магазині Zelmer в Україні представлено кілька варіантів парових систем з різним ступенем потужності, які підійдуть і для використання в домашніх умовах і більш об'ємних робіт.

Рівень подачі пари на хвилину варіюється від 90 до 150 грамів, а потужність парового удару від 140 до 700 грамів на хвилину. Така потужність дозволяє не тільки швидко та якісно усунути всі пом'ятості на одязі, а й знищує до 96% мікробів, які можуть бути на одязі.

Додатково до парогенераторів Zelmer на сайті можна придбати і фірмові дошки для прасування, які відмінно підходять для використання в процесі прасування з відпарюванням. Знайти товари можна на сайті у розділі товари для дому.

На що звертати увагу під час вибору?

Щоб прилад став вам зручним у використанні і довго і якісно виконував свої функції, при виборі необхідно звернути увагу на наступні характеристики:

  • потужність праски
  • вага праски
  • матеріал, з якого виготовлена ​​підошва
  • функція вертикального відпарювання
  • потужність парового удару
  • потужність подачі пари
  • об'єм резервуару для води (не менше 1 л. найзручніші – з'ємні резервуари)
  • наявність протикрапельної системи
  • звукове сповіщення про готовність до роботи
  • час від включення до мережі до часу, коли прилад можна починати використовувати
  • функція самоочищення
  • функція автоматичного вимкнення
  • довжину шнура для електромережі
  • довжину шнура від станції до праски (чим довше шнур, тим зручніше використовувати прилад)
  • автоматичне змотування шнура або відсік для зберігання шнура (прилад буде компактнішим та зручнішим для зберігання)
  • регулювання подачі пари
  • можливість вибору режиму за типами тканин
  • наявність додаткових аксесуарів

Звертайте увагу на рейтинг вибраного пристрою серед споживачів. Відгуки користувачів допоможуть звернути увагу на нюанси приладу, про які ви можливо не замислювалися раніше.

Якщо в комплект входить прасувальна дошка або ви хочете придбати її додатково, то оптимальними стануть модель з такими даними:

  • знімний бавовняний чохол;
  • алюмінієвий перфорований корпус;
  • підставка для праски;
  • наявність розетки для праски.

Стандартні прасувальні дошки з дерев'яною основою для прасування не підійдуть через швидкий вихід з ладу від постійного впливу вологої пари.