Вибираючи кавоварку для дому, особливо вперше, складно визначиться з вибором і зрозуміти, яка з різноманіття запропонованих на ринку моделей стане ідеальним для вас. Ознайомившись із порадами та рекомендаціями у нашій статті, буде простіше визначиться з вибором.

Типи та види кофемашин

Основна відмінність у всіх кофемашин - це процес приготування напою, від якого залежить його смакові якості. Розрізняють кілька типів:

  • плунжева
  • фільтраційна
  • гейзерна
  • ріжкова
  • капсульна
  • чалдова

Розглянемо трохи докладніше кожен із варіантів кавоварки.

  1. Плужнева або френч-прес. Виконана у формі витягнутого у висоту заварювального чайника із загартованого скла. У резервуар засипається кава (мелена) та заливається окріп. Далі чайник накривається спеціальною кришкою з поршнем. Для перешкоди проникнення кавової гущі у чашку при наливанні, на дні заварника є спеціальний фільтр для очищення. Після закінчення процесу заварювання кави (до 10 хвилин), кришка виймається і кава готова до вживання. Не потребує підключення до електромережі.
  2. Фільтраційного типу або крельна. Більш потужний апарат, для роботи потрібне підключення до розетки. Принцип роботи - у верхній частині знаходиться блок для установки нейлонового фільтра, до якого додається мелена кава і в цей же резервуар додається вода. У нижній частині встановлюється резервуар для збирання готового напою. Після включення вода нагрівається, відбувається заварювання кави, яка надходить у резервуар потроху, у вигляді крапель, звідси і виникла назва апарату.
  3. Гейзерний тип. Для їх використання також не потрібна електрика, оскільки нагрівання приладу відбувається за допомогою установки на газову або електричну плиту. Прилад походить на чайник і складається з двох блоків, до нижнього додається вода, і встановлюється спеціальне сито з кавою. Верхній резервуар залишається пустим. У процесі нагрівання вода піднімається у верхній резервуар, проходить через каву і виходить готовий напій.
  4. Ріжкова. Особливістю моделі є спосіб заварювання кавового напою. Нагадує варіант, як професійні кав'ярні, тільки менш габаритні. Молота кава заправляється в спеціальний ріжок (холдер), пресується спеціальним пресом. Від якості заповнення ріжка кави (однорідно) та пресування залежить смак отриманого напою. Ріжкові кавоварки призначені для приготування кави типу еспресо та напоїв на його основі.
  5. Капсульна. У цих моделях використовується кава, попередньо розсортована в капсули. Перед установкою в апарат, капсула протикається в декількох місцях, у процесі вода проходить крізь отвори і виходить ароматна кава. Одна капсула зазвичай розрахована на одне заварювання, але зустрічаються і багаторазові варіанти на кілька чашок.
  6. Чалдова. За принципом роботи та приготування кави нагадують ріжкові кавомашини, але замість меленої кави в “ріжок” закладається спеціальний пакет круглої форми (чалда) з подрібненими зернами. А далі вода проходить крізь пакет, і в резервуар потрапляє вже готова кава.

 

Які критерії слід враховувати на етапі вибору?

Критерії вибору кожного типу техніки для дому та інших аксесуарів у всіх різні та залежать від запитів конкретної людини. У разі вибору кавоварки можна звернути увагу на наступні параметри:

  • як часто і скільки кави випивають на день у вашій сім'ї;
  • якому типу кави віддають перевагу;
  • який бюджет можна виділити для придбання.

І тоді список варіантів значно скоротиться і буде найпростіше визначиться з вибором.

Яку кавоварку купити для домашнього використання?

Вище ви вже могли ознайомитися з варіантами кофемашин та їх особливостями. Вибираючи найкращу кавоварку для домашнього використання або офісу, визначте пріоритети, які важливі саме для вас. Можливо це будуть:

  • тільки підключення до електромережі або простий варіант заварювання окропом або підігрівом;
  • складність догляду за приладом; які варіанти напоїв можна приготувати;
  • який тип кави можна використати;
  • обсяг резервуару для води;
  • потужність тиску в барах (ріжкових та автоматичних кофемашин);
  • габарити;
  • наявність гарантії;
  • відгуки про модель/бренд;
  • сервіс гарантійного та післягарантійного обслуговування.

Вже проаналізувавши всі ці запити, можна визначити, який тип кавоварки буде найзручнішим вам найбільше.

Яка кава машина найнадійніша?

Вибираючи кавомашину звертайте увагу на якість матеріалів, з яких виконаний корпус пристрою та інші деталі, гарантію від виробника, зручність використання та відгуки від тих, хто вже встиг придбати і протестувати девайс, що вам сподобався. Так можна визначити надійність приладу за потрібними вам критеріями.

Бренд Zelmer випускає ріжкові кавомашини, які, крім основного напою - еспресо, можуть приготувати капучіно, закип'ятити воду для чаю і навіть спінити каву. Корпус виконаний з нержавіючої сталі, яка не піддається корозії, інші елементи високоякісного міцного пластику. Тиск при приготуванні кави - 20 бар На апарат діють 24 місяці офіційної гарантії.

Замовлення можна оформити в офіційному інтернет-магазині бренду та отримати в подарунок безкоштовну доставку.

 

 

Чим відрізняється професійна кофемашина?

Звичайно, кавомашини, які використовують у ресторанах та кав'ярнях відрізняються від варіантів для дому. Насамперед, потужністю, ціною та габаритами. А також варіантами та кількістю напоїв, які можна приготувати за їх допомогою.

Швидкість приготування напоїв досягається не тільки високою потужністю, а й вбудованим термостатом, який підтримує оптимальну температуру води, а отже, не потрібно чекати, поки вона нагріється. Та й не варто забувати про функціональність - один апарат може поєднувати в собі відразу кілька типів приготування кави.

Рекомендації щодо догляду: що потрібно знати?

Догляд за кавоваркою відрізняється, залежно від її типу, але є рекомендації. Всі кавоварки потрібно регулярно мити та очищати від осаду та накипу. Що стосується автоматичних кофемашин:

  • використовуйте тільки якісну воду, не жорстку, щоб запобігти утворенню накипу на внутрішніх трубках;
  • промивайте контейнер для води та всі вихідні трубки;
  • періодично, але не рідше ніж раз на 3 місяці запускайте програму декальцинації;
  • вчасно очищайте відсік для гущі;
  • заварюйте каву тільки із сухих зерен, мелену каву додавайте лише у спеціальні відсіки.

Виконання цих простих правил дозволить вам насолоджуватися смачною, ароматною кавою з вашої кавоварки щодня.