Пилосос - це дуже корисний та зручний прилад, завдяки якому процес прибирання будинку проходить швидше та якісніше, та й результат зберігається на довше. В наш час пилосос є в кожній родині, а буває, що їх відразу декілька. З моменту свого винаходу прилад пройшов низку значних трансформацій, і зараз ми можемо вибрати собі в помічники по господарству апарат, який виконуватиме свої обов'язки максимально якісно, ​​при цьому буде зручний у використанні. Побутова техніка Zelmer включає не тільки товари для кухні, а й виробництво пилососів різних модифікацій. Далі докладно розглянемо особливості кожного типу.

Основні види пилососів для дому? 

Усі і не раз зустрічали у магазинах різноманітні модифікації пилососів. Але до моменту покупки особливо не замислюєшся які взагалі бувають пилососи, якими характеристиками відрізняються, за якими параметрами потрібно вибирати прилад, і на що звернути увагу. Можливо, ця стаття розповість вам про якісь нові сторони підходу до вибору такого повсякденного побутового приладу як пилосос. Отже, всі пилососи спочатку діляться за своїм призначенням:

  1. Побутові. Призначені для прибирання житлових приміщень, збирання пилу та дрібного сміття.
  2. Для будівництва. Використовуються виключно для збирання бруду під час будівництв та ремонтів, мають високу потужність, збільшений резервуар для збирання пилу. 
  3. Спеціального призначення. Сюди відносять пилососи, призначені для певного типу прибирання – очищення басейнів, збирання пилових кліщів, хімічне очищення.

Ми зупинимося докладніше на характеристиках пилососів для дому та їх видах. Перша відмінність - за типом збору сміття та пилу. У цьому випадку всі моделі пилососів поділяють на такі:

  • З мішком. Вважаються традиційною моделлю. Зібране сміття зберігається у спеціальному мішку. У міру наповнення мішок необхідно очистити, якщо одноразовий - просто викинути, багаторазовий - витрусити. Досить поширений тип збору сміття, з незручностей можна віднести необхідність періодично контактувати з пилом та вчасно поповнювати запаси мішків, якщо вони одноразові. При виборі такого пилососа звертайте увагу на об'єм відділення для збору сміття, чим воно більше, тим рідше виникає необхідність заміни мішка.
  • З контейнером чи колбові. У пилососах із таким типом збору сміття використовується спеціальний пластиковий контейнер. Іноді такі моделі називають циклонними оскільки у процесі пил з допомогою потужного повітряного потоку всмоктується по спіралі рівномірно розподіляючи по поверхні контейнера для збору пилу. Часто сам контейнер виконаний із прозорого пластику та знаходиться із зовнішньої частини пилососу, що дозволяє контролювати ступінь заповненості. У моделях із внутрішнім розташуванням контейнера встановлено датчик заповненості. У міру заповнення його дуже просто чистити - просто витрусити сміття, а контейнер сполоснути водою.
  • З аквафільтром. У таких пилососах встановлений резервуар для води і все сміття та бруд, потрапляючи всередину, пропускаються через шар води. Після збирання достатньо злити брудну воду і прополоскати контейнер. 
  • Миючі. Така модель дозволяє поєднувати в собі одразу два типи прибирання або, за необхідністю, використовувати їх окремо. Режим сухого прибирання проходить стандартно, як і в інших моделях пилососів. А при перемиканні в миючий режим можна відразу провести вологе прибирання приміщення. У таких пилососах встановлений контейнер для води та миючих засобів (іноді це один контейнер). По спеціальній трубці невелика кількість води розбризкується на підлогу і після збирається за допомогою пилососа.

Всі моделі власними силами мають свої переваги і яка саме підійде для прибирання вашого будинку або квартири вирішуєте ви самі. Але, крім типу збирання пилу, існує ще ряд характеристик, на які варто звернути увагу. 

Типи пилососів для дому

 Пилососи для домашнього використання поділяють не тільки за варіантами збирання сміття, а ще й за особливостями конструкції.

  • Стандартні моделі. З сухим або вологим прибиранням. Мають звичайну форму, в якості пилозбірника встановлений мішок, контейнер або аквафільтр. Живлення безпосередньо через розетку. Можуть відрізнятися лише потужністю всмоктування, об'ємом контейнера для пилу та кількістю щіток та насадок.
  • Ручні чи вертикальні. Іноді їх ще називають акумуляторні або електровіник. Це довга металева трубка, в нижньому кінці якої знаходиться щітка, а у верхній або на корпусі - контейнер для пилу. Часто такі моделі бувають трансформерами і від'єднавши нижню частину, її можна використовувати для чищення меблів. Щітка зазвичай оснащена світлодіодним підсвічуванням. Такі пилососи мають невелику вагу, компактні, не займають багато місця для зберігання. Через розмір контейнера для сміття (до 0,5 кг) та потужності акумулятора (до 40 хвилин роботи) для прибирання великих приміщень не підійдуть, але відмінно підходять для локального прибирання.
  • Роботи-пилососи. Моделі, виготовлені за найсучаснішими технологіями. Не займають багато місця, прості в управлінні, можуть працювати з мінімальною участю людини, достатньо завантажити в програму графік прибирання. За потужністю та обсягом зібраного сміття апарат можливо і поступається звичайним моделям, але його мобільність, і можливість доступу до найскладніших місць є безперечним плюсом. Головне вчасно очищати контейнер для сміття, але про це пилосос попередить вас сам. Якщо ви не любите щодня наводити чистоту, у вас є діти, тварини, і мало часу – то робот-пилосос ідеальне рішення.

Офіційний сайт бренду Zelmer надає повні характеристики по всіх моделях пилососів.

На що звертати увагу під час вибору?

 Купівля пилососа - це безперечно важливий фактор, адже від характеристик обраної моделі залежить якість прибирання вашого житла, тому ось список основних показників, на які потрібно звернути увагу:

  • Потужність всмоктування. Чим сильніша потужність, тим вища якість прибирання та швидкість. 
  • Фільтр. Звертайте увагу на наявність випускного фільтра, його ступінь очищення та можливість заміни.
  • Довжина шнур живлення. Чим довше кабель, тим краще. Короткий шнур вимагатиме постійного перемикання в розетку під час переміщення по приміщенню або використання подовжувача.
  • Рівень шуму. Допустимим рівнем шуму при роботі пилососа вважається діапазон від 70 до 80 дБ.
  • Вага. Зараз майже всі моделі для зручності переміщення оснащені колесами, але навіть у цьому випадку вага понад 5 кг завдаватиме незручності. А якщо ви купуєте вертикальний пилосос, то зрозуміло, що він повинен бути максимально не важким. 
  • Гарантія. Гарантія, як і наявність мережі сервісних центрів бренду, є важливою деталлю при виборі будь-якого пристрою. 

Всі ці критерії вибору допоможуть вибрати модель, яка стане надійним помічником на довгі роки.

Якою має бути потужність всмоктування пилососу? 

Потужність всмоктування сміття є важливою деталлю, на яку необхідно звернути увагу при виборі моделі. Насправді пилосос має 2 потужності: 

  1. потужність споживання єлектронергії; 
  2. потужність всмоктування. 

При виборі обов'язково уважно вивчіть, які дані наведено в описі в інструкції до вибраної моделі. Потужність зазвичай становить 1800-2200 Вт. Але не варто гнатися за високою потужністю, тому що рахунки за електроенергію можуть бути високими, а якість прибирання – не дуже. Потужність всмоктування для домашніх порохотягів зазвичай становить від 350 до 450 Вт, так само на неї впливає і ступінь заповнення відділення для сміття.

  •  потужність 350 Вт - підходить для збирання гладких поверхонь (паркет, лінолеум, кахель);
  •  400 Вт - для прибирання ковроліну, збору шерсті; 
  • 450 Вт - прибирання ворсистих килимів, м'яких меблів.

 Практично у всіх моделях є можливість регулювання потужності всмоктування, зазвичай регулятор розташований на корпусі, але іноді і на трубці або шлангу всмоктування.

Що краще і який-таки пилосос вибрати? 

Який пилосос краще вирішує кожен сам собі, всі моделі хороші, якщо їх використовувати правильно. Тому в процесі вибору звертайте увагу на такі особливості:

  1. Розмір площі, яку потрібно прибирати. Від цього залежатиме тип пилососа, потужність та об'єм контейнера. А також довжина кабелю.
  2. Який тип підлоги у приміщеннях і чи є домашні тварини? Це допоможе підібрати правильний набір щіток та насадок.
  3. Рівень фільтрації повітря у пилососі.
  4. Наявність сервісних центрів у вашому місті.

Рекомендації щодо догляду 

Щоб пилосос, як і будь-який інший побутовий прилад працював довго та без поломок, необхідно правильно його експлуатувати, дотримуючись простих правил:

  • уникати перегріву, час роботи без зупинки не повинен перевищувати 2 години;
  • не використовувати побутовий пилосос для збирання будівельного сміття;
  • вчасно проводити очищення відділення для збирання сміття;
  • вчасно проводити заміну фільтрів;
  • не використовувати прилад при низькій напрузі електромережі;
  • не використовувати на вологих поверхнях, якщо ця модель не призначена для цього.

І, звичайно, ознайомтеся з правилами експлуатації від виробника безпосередньо для вашого приладу. Сподіваємось наші поради допоможуть знайти ідеального помічника по дому.