Величезну популярність набуває така смачна закуска або легкий перекус як "джерки", тобто в'ялені з приправами шматочки м'яса. Їх зручно зберігати, не займають багато місця, але при цьому добре насичують організм білком. Як основу продукту можна використовувати будь-яке м'ясо, хай то буде курка, свинина або яловичина. Приправи також додаються до свого смаку, але обов'язково рекомендується використовувати сіль, краще нітритну, позаяк продукт виготовляється з сирого м'яса без належної термічної обробки.
Як правильно приготувати такі смачні ласощі?
Дедалі більше людей, спробувавши сушене м'ясо замислюються - як сушити м'ясо в сушарці для овочів? Насправді все дуже просто. Візьміть шматок м'яса, який зручно порізати на невеликі тонкі скибочки (до 0,5 см), видаліть плівки та жир, промийте і просушіть. Наріжте тонкими смужками, складіть у миску та перемішайте з приправами. Поставте маринуватися в холодильнику не менше ніж на 9-12 годин. Не рекомендуємо додавати багато соусу, м'ясо насичується вологою та процес сушіння може затягнутися.
Розкладіть м'ясні шматочки на піддон, можна заздалегідь застелити пергаментом. Слідкуйте, щоб слайси не стикалися між собою, але й великі відстані залишати не потрібно, у процесі сушіння об'єм зменшиться приблизно наполовину, і простір збільшиться.
Якщо помітите, що м'ясо виділяє багато соку, який стікає вниз і може потрапити в механізм керування сушаркою – промокніть зайву вологу паперовим рушником. На цьому все, можна закладати піддони в сушарку.
Крім цілісних шматочків м'яса сушать також ковбаски з м'ясного фаршу. Трохи підморожений фарш із спеціями викладають тонкими ковбасками на пергамент та сушать у сушильній машині. За смаком та якістю результат нічим не відрізнятиметься від стандартного варіанту сушених м'ясних чіпсів.
Основні секрети технології приготування джерок
Починаючи сушити м'ясні або навіть рибні слайси, не варто забувати і про основні рекомендації щодо температури. Оскільки продукт не проходить максимальну термічну обробку, необхідно потурбуватися про знезараження від бактерій та мікроорганізмів, які можна зустріти, наприклад, у сирій рибі. Існують рекомендації, за якої температури сушити м'ясо в сушарці для овочів і фруктів:
- Риба - використовуйте температуру 50-60 ° С протягом 6-8 годин.
- Курка та інший птах - 70 ° С на 5-6 годин або 50-55 ° С на 10-14 годин.
- Свинина та інше м'ясо тваринного походження - 60-65 ° С протягом 12-14 годин.
Отже, щоб все вийшло смачно, рекомендуємо:
- Для зручної нарізки м'яса попередньо краще підморозити його, поклавши в морозилку на 30-40 хвилин.
- Нарізати слайси краще вздовж м'ясних волокон.
- Товсті шматочки сушитимуться довше, а надто тонкі - дуже сухими. Поекспериментуйте з товщиною, знайшовши ідеальну для вас та вашої сушарки товщину. Звичайно, структура та тип м'яса так само має значення у цьому питанні.
- Маринувати м'ясо потрібно щонайменше 12 годин, а краще залишити його в маринаді на добу. Обов'язково зберігайте замариноване м'ясо у холодильнику.
- Готові слайси повинні бути в міру сухими, не ламкими, легко гнутися і кусатися.
- Зберігати готовий продукт можна при кімнатній температурі, в середньому до 6 місяців, в сухому та повітронепроникному контейнері.
Рецепт приготування джерок
Дивіться простий рецепт приготування смачних м'ясних чіпсів або мляво в сушарці. Складові:
- яловича вирізка - 2 кг
- соєвий соус - 100 грам
- тростинний цукор – ст.л. (можна замінити медом)
- сіль – 2 ч.л.
- мелений чорний перець – 1 ч. л
- сушений часник – 1 ч. л.
- паприка – 1 ч.л.
За бажання можна додати ароматизатор "Рідкий дим". М'ясо покласти в морозилку на 30 хвилин. Нарізати на смужки товщиною 0,5-1 см, перемішати зі спеціями і залишити в холодильнику на 12 годин. Далі розкладаємо на піддони та ставимо в сушарку на 8 годин із температурою 65 °С.
В інтернет-магазині Zelmer представлені моделі сушок, у яких можна на 1 раз приготувати до 10 кг продукту, а також можливість точно задавати потрібну температуру сушіння та регулювати час увімкнення приладу за допомогою функції “Таймер”.